ZWERVER in het nieuws

Zo af en toe schrijven we wel eens een stukje voor een zeilblad of een aan zeilen gerelateerde website. Soms verschijnen daar spontaan verhalen over ons of aanbevelingen voor onze website.

 

"AFRIKA heeft ons hart gestolen"

Wie rond de wereld zeilt, staat tegenwoordig voor een dilemma.
Door piraterij is de veel gebruikte thuisroute door de Rode Zee en
het Suezkanaal niet langer vanzelfsprekend. Zo bleek ook uit het
verhaal dat de bemanning van de Dingo in Zilt 62 schreef.
Vrijwel onmiddellijk leidde dat artikel tot een
reactie van Harry en Ellen van de Zwerver. Vanaf
een idillische ankerplaats op Mozambique
schreven ze ons vol enthousiasme over hun
alternatieve route. Nieuwsgierig geworden door
zoveel enthousiasme nodigden we ze uit om ons
dat dan ook maar eens te laten zien. Dat doet
de bemanning van de Zwerver op de deze pagina's.
Ons hebben ze in ieder geval al overtuigd...

Droge oversteek; New York naar Seattle binnendoor

Een bezoek aan New York op eigen kiel is voor Harry Jansen en Ellen Quinten van de Zwerver een mijlpaal. Ze sluiten er het hoofdstuk Atlantische oceaan af. Hun volgende reisbestemming ligt bijna 3000 mijl verderop: de noordwestelijke Pacific. Voor de verandering steken ze ditmaal niet een oceaan maar een heel continent over. In twee etappes: 1500 mijl over water en de rest over land.

 

 

 

Droom op volle zee: alles achterlaten en opzeggen om de wereld over te zeilen. Drie stellen over vertrekken, terugkeren en wegblijven. "Dit is geen reis, dit is een ander leven". Interview met NRC-LUX

 

Les in Zwerven

Over 'er eventjes uit willen zijn' gesproken. Is Harry Jansen en Ellen Quinten met hun twaalf meter lange stalen Koopmans bepaald gelukt. Zitten inmiddels in Nieuw Zeeland. Het lezen van het profiel van deze twee wereldomzeilers, geeft een beeld van het team: "Harry houdt stuurboord en bakboord nog steeds niet uit elkaar, en Ellen zeilde in 't verleden in de eerste de beste sluis Harry's bootje in de prak." Bereikten desondanks samen per boot de andere zijde van de aardbol. Wel rustigjes aan, want in 2003 vertrokken. Het onderwerp 'Allerlei' is ook zeer informatief, zelfs compleet met financiële begroting in excel. "Je hoeft niet rijk te zijn om dit te kunnen doen." U begrijpt dat dit Dagboek van een Zwerver u even tijd gaat kosten, maar minstens zoveel plezier zal opleveren.

Op De Valreep: Zwerver
Rijke Informatiebron Voor Vertrekkers

'Zwerver' is een 39 voets stalen S-spant, langkieler uit 1975, ontworpen door Dick Koopmans senior. Met Ellen (47) en Harry (60) als bemanning toert de 'Zwerver' als sinds 2003 over de wereld. Ja, sinds 2003! Opnieuw hebben we hier dus weer te maken met permanente vertrekkers. "We vinden het nog steeds leuk, dus we gaan nog even door..." Het bijzondere van de site, die niet zonder humor is geschreven (Ellen: 'Geen bal verstand van zeilen, en in de eerste de beste sluis Harry's bootje in de prak gevaren...'), is dat-ie in de rubriek 'Allerlei' heel concrete en gedetailleerde antwoorden geeft op tal van mogelijke vragen, die zeilers met vertrekkers-ambitie kunnen hebben. Onder meer op de vraag hoe je zo'n leven financieel voor elkaar krijgt, welke verzekeringen, je in Nederland wel of niet laten uitschrijven, enzovoort. Het heeft weinig zin de site verder te beschrijven. Hij is zo transparant als wat, leest als een spannend boek en navigeert als een trein. Op dit moment volgt de 'Zwerver' de Intra Coastal Waterway ('Cruising permit denied, op het verkeerde moment op de verkeerde plek...'). Er was eerder een plan 'op z'n vroegst in september 2014' naar Nederland terug te keren. Maar met de Zwerver weet je het nooit.

 

Terug naar startpagina