Witte Kerst

Verrassing

Eigenlijk hadden we het niemand willen vertellen en gewoon met kerst bij onze ouders op de stoep willen staan. Liefst in kadoverpakking met dikke strik. Maar Harry vreesde dat we dan de kerstdagen wel eens op de cardiologie-afdeling zouden moeten doorbrengen. Bovendien hadden we dan hoogstwaarschijnlijk voor een dichte deur gestaan, want ons vliegtuig landde om 4 uur 's nachts al op Schiphol. Broertje Jan J. die arme ziel, was weer het slachtoffer en kwam ons op z'n vrije dag braaf afhalen. Moeder Jansen stond ons in alle vroegte al met bonzend hart op te wachten met een keurig gedekte ontbijttafel en een heerlijke pot echte Hollandse koffie. Pa Harry Sr. was de enige die zich van al die kippedrukte niks aantrok en lekker in z'n warme nest bleef liggen tot hij het tijd vond om de zwervers te begroeten. En dat was heel verstandig, want het werden een paar vreselijk gezellige, maar drukke dagen met veel aanloop. Onze dagelijkse siesta schoot er telkens bij in.

Fijn met de trein

Kerstavond vertrokken we richting Enschede om op tijd te zijn voor moeder Q's verjaardag. (je weet maar nooit met de NS). Met het openbaar vervoer deze keer, want Steven heeft helaas (zonder onze toestemming) Luce's autootje verkocht. Het openbaar vervoer in NL is een geliefd onderwerp om door de zeik te halen, maar wij hadden absoluut niets te klagen. Je moet echter wel even weten dat je geen buskaartjes in de bus of in het bushokje kunt kopen maar dat je dat daags van te voren bij Albert Heijn moet doen. Bij de AD-drogist kan ook. Opmerkelijk vonden we dat we in het wachthokje daarentegen wel een stadsplattegrondje van Driebergen met de looproute naar de Julianalaan konden uitprinten. Deze logica ontgaat ons soms een beetje. Je mag nog steeds niet roken op het koude winderige perron, behalve bij die belachelijke rookpaal, maar wel een bak stinkende frieten met vette mayo meenemen in de trein. Het viel ons op dat het erg stil was in onze coupe. Nu zitten de meeste mensen om deze tijd waarschijnlijk gezellig aan het kerstdiner, maar ons oog viel op twee kleine rode stikkertjes boven het raam: verboden te bellen en verboden te praten. Reuze gezellig dus. Exact op de minuut rolde de trein het station van Enschede binnen. Moeder Q. (iets molliger en met grijs haar) had zich al bijna weer teleurgesteld omgedraaid omdat ze eerst dacht dat de trein leeg was en ons in tweede instantie niet herkende. Maar een lange hoogzwangere vrouw, bij nader inzien mijn zus, had ons al snel in de smiezen.

Ik word tante!!

Neefje Casper wordt rond de 24e januari geboren en was ondanks onze nadrukkelijke aanwezigheid niet bereid eerder z'n warme holletje te verlaten. Jammer, want ik ben reuze benieuwd of ie net zo knap als z'n tante is. Oh, ja, voor alle nieuwsgierige mensen die het vanwege het tere hartje Annemarie niet rechtstreeks durven te vragen: 't wordt n'n witt'n!

Met de rest van de Q-family gaat het ook goed. Uit loyaliteit zijn ze allemaal een beetje schijnzwanger. Q-jobs gaat verhuizen naar een nieuw pand. De directeur heeft zichzelf verrijkt met een grote Corvette Stingray. De buurman verkoopt oliebollen maar die zijn niet te vreten. Schoonzusje Mariska (alias Tina Trucker) heeft genoeg van het rondreizende circus nadat ze letterlijk in de zeik werd gezet door een bruine beer. Maar tot onze opluchting werkt ze nog wel met onze lievelingsdieren: zoute haring! Veel verandering dus. Behalve bij oma Hedwig. Die kan nog steeds de mond geen seconde stil houden en breit nog steeds van die heerlijke sokken. Al moeten we er tegenwoordig wel erg lang op wachten.

 

In Enschede viel op tweede kerstdag een stevig pak sneeuw. Maar helaas was de winterpret slechts van korte duur. Binnen was het des te gezelliger: tijdens het gourmetten vloog het tafelkleed in de hens. Door cool optreden van de zwervers kon de splinternieuwe seniorenflat behouden blijven en hoevden er geen bejaarden geevacueerd te worden.

En ook met onze vrienden ging ook alles goed. Nou ja, bijna alles dan. De een moet op z'n 55e nog een omscholingscursus doen terwijl hij hoopte met een fijne (zeil)regeling te kunnen vertrekken. De ander ziet z'n pensioenleeftijd steeds verder opschuiven en heeft uit pure wanhoop maar een zeilfoto van Zwerver als screensaver geinstalleerd. Dat is waarschijnlijk om focus te houden op de werkelijk belangrijke dingen in het leven. Verder moest Saskia met de fiets naar het werk omdat haar auto door Zwervers was geconfisceerd. Volgens partner Bert (zelf een dikke bak onder de kont) was dit erg goed voor Sasje.

 

Over gulpenrukkers enzo

Ondanks dat het nieuwe spellingsvoorstel door een meerderheid van de nederlandse bevolking van de tafel is geveegd, kwamen wij toch nog een aantal nieuwe woorden tegen. Zo wordt het huidige modebeeld gedomineerd door "Bling, bling". Geen idee wat dat nu weer is, maar wij waren het in ieder geval niet. Ook een Burka is blijkbaar niet erg "Bling". Verder werken er bij de nieuwe commerciele zender Talpa zgn "Gulpenrukkers" aldus een interview met Bo van Erven, zelf waarschijnlijk ook zo'n "Gulpenrukker". En daklozen heten voortaan "Thuislozen" en gaan uit eten bij de "Voedselbank" waar ze over-de-datum eten krijgen. Volgens veilinghuis Cristie's bestaan er "arme miljonairs", wat verklaard dat slechts de helft van het goededoelen-geld is binnengehaald. En ik ben nu aangemeld bij "Hyves" (samen met poes Sammy) en heb daar al 1 vriend.

Terug in Ecuador, waar de vrolijke caribische klanken uit de slechte speakers galmen en verkopers luidkeels hun waar aan komen prijzen in de overvolle rammelbus zonder airco, zegt Harry grijnzend: wat goed dat ze hier geen "verboden te praten en bellen-stickers" hebben.