Een jaar onderweg

De statistieken

Afgelegde afstand 8000 Nm
Motor-uren 500 uur, 2000 Nm
Dieselverbruik 2 liter per uur bij 1800 toeren (zuinig!)
Zoetwaterverbruik ongeveer 10 liter per dag
Electriciteitsverbruik ongeveer evenveel als opbrengst zonnepanelen (mits koelkast uit)
Gasverbruik 1 fles camping gaz (3 kg) per maand
Achter eigen anker 21 keer
Aan een mooring 9 keer. Wel altijd anker erbij gehad want die moorrings zijn niet te vertrouwen..
Aan een steiger, ruwe kade of roestige ponton 10 keer (en dat is te zien ook!)
Wind Door stom geluk een orkaan gemist, 1 keer 9Bft, stuk of 6 keer 8Bft, vaker te weinig dan te veel wind.
Langste tijd aan een stuk op zee 16 dagen, Atlantische oversteek
Langste tijd op dezelfde plek 6 weken in Fortaleza, wachten op goede wind
En wat kost dat nou allemaal? Gemiddelde uitgaven: Euro 800 per maand, waarvan 200 voor de boot. Dit is incl diesel, liggeld, maar nog geen groot onderhoud gehad.

 

Het allermooiste van zo'n wereldreis

Ontmoetingen met verschillende mensen en culturen. Zeilers en niet-zeilers. Mensen met bijzondere interesses, interessante mensen met ongelooflijk boeiende levenservaringen, gastvrije mensen die spontaan hulp aanbieden, ons rondrijden, de was doen, boodschappen halen en ons trots wegwijs maken in hun land. En als we alle goedbedoelde attentie even zat zijn, trekken we ons lekker terug in onze eigen gezellige kajuit, met onze eigen muziek, een pot Hollandse koffie en een goed boek. Dat is het voordeel van reizen per boot: je bent altijd thuis.

 

Veel heerlijke momenten

Spectaculaire zonsopgangen, waarvan de mooiste bij aankomst in Rio de Janeiro. Heel bijzonder moment, heel bijzondere stad.
Aankomst in Fortaleza na 16 dagen op zee. Yes we did it!! We hadden nog nooit van het "dorp" gehoord en waren zeker niet voorbereid op zo'n sky-line. Ook moesten we wennen aan het heldere turkooise water. Ellen zat ieder kwartier op de dieptemeter te kijken omdat we het niet vertrouwden.
Zachtjes voor de wind achter een uitgeboomde fok het rivierlandschap aan je voorbij laten glijden. Zoals hier op rio Paraguacu. Langs de overs spelen kinderen en vrouwen doen de was. Vissers in kleine traditionele houten bootjes halen hun netten op. Je hoort alleen de vogels, het kabbelen van de golven en het ruisen van de wind.

Spannendste momenten

 • Bijna aanvaring met een tanker tijdens de Atlantische oversteek. Toen hij het zoeklicht op ons richtte deden we het zowat in de broek.
 • Het 's nachts aanlopen van havens. Met GPS en radar is het redelijk goed te doen, maar in Palmera lag er potverdorie een groot wrak minder op de ankerplek, en in Buzios vaart er een onverlichte visser vlak voor ons langs!
Angstigste moment

Piraterij in Recife. Hier hou je gewoon geen rekening mee. Ook weten we nog steeds niet hoe we ons hierop hadden kunnen voorbereiden. Gelukkig zijn we er ongedeerd vanaf gekomen, maar soms krijgen we er nog nachtmerries van. Vooral die ene keer in Rio Grande do Sul toen een over-actieve bewaker 's nachts op ons dek ging staan.

 

Wat er zoal overboord ging?

 • Harry's leren hoed en minstens 6 petjes van onze hoofdsponsor. Chris, heb je nog van die mooie SACD-caps?
 • Pikhaak. Twee keer.
 • Moeder Q's zelfgemaakte ankerkapje. Er zit nu een prop klei in. Staat minder fraai maar werkt goed.
 • een washandje, onderbroek en eetlepel werden met het sop overboord gekieperd.
 • 2 handdoeken waaien van de zeereling af (of zou Harry ze potverdorie weer als poetsdoek hebben gebruikt?).
 • Talloze wasknijpers, liters koud geworden koffie en Ellens eerste broodbaksel.
 • Diverse boutjes, moertjes en sleutel nr 16 (onder luid gevloek van de schipper).
 • Breekbus van de windvaan. Werd twee weken later toevallig door een medezeiler terug gevonden tijdens een inspectie van diens waterschip.
Wat er zoal mis ging (al dan niet door eigen stommiteit)
 • Op de rotsen gelopen in de Kaap Verden. Situatie ter plaatse blijkt anders dan op de kaart en wij vergeten even ons boerenverstand te gebruiken. Op eigen kracht losgekomen. Deuk in onderkant kiel maar verder geen schade.
 • Door een klein stom navigatie-foutje hebben we 3 uur vastgezeten op een zandplaat bij Florianopolis. Losgetrokken door een grote vissersschuit.Grrrrr..
 • Tot 5x keer toe verstrikt geraakt in drijfnetten voor de NO-kust van Brazilie. Telkens op eigen kracht losgekomen zonder schade door telkens te gijpen en overstag te gaan. K- vissers!
 • Lijn in de schroef. Ging er gelukkig redelijk gemakkelijk weer af. Daarna wel verminderde schroefwerking (tenminste, we denken dat dit de oorzaak is).
 • Steiger geramd in Salvador doordat de motor opeens niet meer in de achteruit wilde. Jammer van het electriciteitskastje. Probleem opgelost door alle filters te vervangen en olie van versnellingsbak te verversen.
 • Bovenste deel van ankerlier wordt uit z'n schroeven gerukt (schroeven gecorrodeerd!) en verdwijnt in het water. Nooit teruggevonden. Noodoplossing van concervenblikje houdt 6 weken, daarna een nieuw aluminium busje laten draaien.Werkt weer perfect.
 • Geramd door een op drift geraakte ponton van 5 x 25m. Gelukkig precies tegen het anker dat nu hartstikke krom is.
 • Ankerketting gebroken tijdens uitwerpen anker. Oorzaak: uitgesleten schakel die dwars kwam te staan. We konden het anker gelukkig gemakkelijk weer ophalen omdat we er een triplijntje met een balletje aan bevestigd hadden. Ketting laten galvaniseren en nog steeds op zoek naar nieuwe. Niet te krijgen!
 • Ankerketting uit kluis gegleden tijdens ankeren op snel stromende rivier. Twee dagen gedoken om anker en 40m ketting terug te vinden op modderige rivierbodem. Deze keer triplijntje en balletje vergeten. Ketting is nu gezekerd met een grote harp die niet door het kluisgat kan.

En uh.. hoe staat het met jullie relatie?

"Heb je goede bemanning, trouw haar dan" wordt vaak gezegd. Nou, het aanzoek is nog steeds uitgebleven en nadat m'n laatste paalsteek spontaan losliet ten overstaan van het voltallige zeilersvolk, kan ik het wel helemaal schudden. Heb meerdere keren de neiging gehad om de schipper te kielhalen (als deze bv weer eens tegen de wind in stond te pissen) maar verder gaat alles nog steeds "Tarzan en Jane".